Sporhunden - de ville dyrenes beste venn

Sporhunden - de ville dyrenes beste venn

Full av energi suser Asja, det livlige løpende spanielet, gjennom koffertene til et transportbånd på Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi. En merkbar endret oppførsel i noen av koffertene får hundeføreren til å trekke posene ned til bakken med et fast grep. Nok en gang nes Asja gjennom de mistenkelige funnene. Plutselig stopper hun og markerer oppdagelsen ved å sette seg. En pose fylt med elfenben er funnet. Treneren rekker ut en liten rød gummileke til hunden som takknemlig får sin belønning. Sammen har de opplevd nok en seier i kampen mot ulovlig handel med elfenben.

Mellom 2009 og 2015 ble mer enn 188.000 kg elfenben, tilsvarende 20.000 drepte elefanter, smuglet fra havnen i Mombasa i Kenya. For å få tilgang til elfenben blir en hel elefant drept, noe som betyr en skremmende høy andel drepte elefanter på ett år. En enkelt agn i dag kan gå opp til $ 6000, som er mer enn seks ganger den gjennomsnittlige årlige inntekten i Afrika. African Wildlife Foundation (AWF) jobber på flere forskjellige områder med sikte på å redde afrikanske elefanter, blant andre. Dette gjøres for eksempel ved å sette opp vakter, ofte folk fra lokalbefolkningen, som slutter å tjuvjakke på stedet og ved å øke kunnskapen i Kina for å redusere etterspørselen. Et annet viktig element i arbeidet er å forhindre at elfenben smugles til verden allerede på afrikansk jord.

I juli 2015 ble den første hundeklassen uteksaminert fra AWFs Canine for Conservation Program, et program som ble satt i gang for å stoppe elfenbenseksporten til Kina, særlig der etterspørselen er sterkest. Noen måneder tidligere hadde hundene ankommet treningssenteret i Tanzania fra Europa. De ble alle valgt på grunn av sin vennlighet, intelligens og lekne temperament. For hundene er søket ikke en seriøs jobb, men et stort spill, som krever deres lekenhet. Unghundene som ankom treningssenteret ble utstyrt med nøye utvalgte hundetrenere fra Tanzania Wildlife Division og Kenya Wildlife Service, og sammen har de i løpet av tiden blitt sveiseteam som dannet et spesielt bånd til hverandre. Etter noen måneder, når de var ferdig utdannet, kunne de endelig ta fatt på oppdrag i havner og flyplasser i Kenya og Tanzania.

For å si det mildt at programmet har vært vellykket. I løpet av en uke i januar 2016 ble intet mindre enn fire elfenbenfunn gjort på Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi. I slutten av mai 2016, etter nesten et års arbeid med søkehunder, hadde det blitt gjort totalt 27 funn på flyplassen, som er omtrent halvparten av det totale antallet funn som ble gjort der på syv år. Noen ganger har det funnet elfenben allerede blitt hugget inn i små smykker. Armbånd, halskjeder og ringer kan være skjult i sigarettbokser i et forsøk på å skjule forbrytelsene. Men ikke engang disse små gjenstandene er en vanskelig oppgave å finne for hunder som har eksepsjonell luktesans.

Arbeidet med å trene søkehunder og hundetrenere er en viktig del av det AWF gjør. Flere hunder er nødvendig, ettersom antall smuglersteder i Afrika er mange. Uganda var det siste landet beriket med de fantastiske detektivene, noe som ikke ville vært mulig uten donasjoner. Arvid Nordquist samarbeider med AWF gjennom kaffen Kahawa Tembo. Derfor bidrar du hver gang du kjøper Kahawa Tembo, til AWFs innsats for å redde Afrikas elefanter.