SPANIA

Abadía Retuerta

Privat Bedrift

Selección Especial ble kåret til verdens beste vin under International Wine Challenge. Vinen produseres kun av de beste druene fra vinhusets gårder, og regionen er kjent for noen av Spanias absolutte toppviner. Nå kan norske forbrukere få del i samme serie på Vinmonopolet.

Det er flere år siden denne spanske topprodusenten ble solgt på det norske markedet, men nå er de tilbake. Abadía Retuerta har en fascinerende historie, en unik vokseplass og inngående kunnskap om vinmaking. Beliggenheten i Duero Valley, en av Spanias absolutt beste vinregioner, gir unike forutsetninger for å lage gode viner som avspeiler sitt terroir.

– Det føles bra å få presentere Abadía Retuerta for Norge og norske forbrukere på nytt. Dette er virkelig en spansk toppvin til en god penge. Man kan med god samvittighet lagre den et par år, vinen vil da utvikle seg ytterligere, sier Lars Sagen, Country Manager Wine, Arvid Nordquist.

Abadía Retuerta Selección Especial er vinhusets mest kjente vin, og den er velrenommert over hele verden. Dette har særlig vært tilfelle siden 2005, da 2001-årgangen av vinen vant en prestisjefylt pris som verdens beste vin under International Wine Challenge i London.

Vinen lages av de beste druene fra vinhusets gård og er en kombinasjon av tre druer. Her er fylden fra Tempranillo, elegansen fra Cabernet Sauvignon og styrken fra Syrah. Abadía Retuerta Selección Especial 2012 har en mørk rød farge med en intensiv og kompleks aroma av rød frukt. Smaken er intensiv og rik, med smak av røde frukter og bær. En viss tone av eik, sedertre og litt brente toner ligger i smaken fra de 13 månedene vinen får ligge på franske og amerikanske eikefat. Ettersmaken er lang og bestemt på en behagelig måte.

Et ekstremt klima og et komplekst terroir

Duero-dalen huser noen av Spanias absolutte toppviner. Dette er en region med et ekstremt klima, vintrene er kalde og somrene er svært varme, og i tillegg er det ofte store temperaturforskjeller mellom natt og dag. Solen skinner ofte og det regner sjelden, noe som også skaper ideelle forhold for vindyrking. Mange av stedene der det i dag dyrkes vin var en gang i tiden elvebredder, og flere tusen år med erosjon, avleiringer, sedimenter og endringer av jordens sammensetning har skapt et svært variert og unikt terroir.

Abadía Retuertas filosofi er derfor også å drive vinmaking felt for felt, alle husets 54 parseller er unike. De har ulike jordsammensetninger – de som ligger nærmest elvebredden består av leire, de i bakken av en blanding av grus og sand, de nedre delene har for det meste grus og de øvre delene kalkstein. Ettersom hvert felt har et unikt terroir, blir det bare dyrket én drue på hvert felt. Hvilken drue som dyrkes hvor, er nøye utvalgt for at man skal kunne utvinne det beste av det jorden har å by på. Et must hvis man vil lage noen av Spanias toppviner.

Fra historisk arv til moderne vingård, hotell- og restaurantanlegg

Historien om Abadía Retuerta startet allerede i 1146, da klosteret Santa María de Retuerta ble bygget på oppdrag fra greven av Castilla for å prøve å etablere kristendommen i området. I 1835 gav munkene fra seg klosteret, og i 1931 ble klosteret erklært som nasjonalmonument. I 1990 startet gjenplantingen av vingården som en gang ble anlagt av munkene, og i 1995 ble vinhuset grunnlagt. Siden da har huset, vinmarkene og området rundt blitt utviklet. I begynnelsen av 2012 åpnet det femstjerners luksushotellet Abadía Retuerta LeDomaine, og ettersom god drikke gjerne ledsages av god mat, driver man også en restaurant av høy kvalitet som er belønnet en Michelin-stjerne.

Sortiment fra Abadía Retuerta