Libanon har en lang tradisjon for vinproduksjon. Allerede for 6000 år siden dyrket fønikerne vin i de nordlige delene av landet. Vinen ble vidt kjent og høyt verdsatt i Middelhavsområdet, og den nevnes til og med i Bibelen.
Familien Hochar flyttet fra Frankrike til Libanon på 1100-tallet, og inspirert av landets lange vintradisjon grunnla Gaston Hochar vinhuset Château Musar i 1930. Da Gastons sønn Serge Hochar tok over driften, blomstret de internasjonale suksessene. I 1984, midt under borgerkrigen, ble Serge Hochar kåret til "Decanter Man of the Year". Erfaringene fra de langvarige urolighetene som historisk har preget landet, har gjort at familien – til tross for utfordringene de har måttet tåle fra 1975 og frem til i dag – har fortsatt å arbeide utrettelig. Noen ganger med bare halve arbeidsstyrken har de klart å høste og levere sine viner. Historien deres vitner om en imponerende evne til å levere, selv i de mest turbulente tider.
Druene dyrkes på 1000 meters høyde i Bekaadalen, en høyslette som ligger mellom Libanon- og Anti-Libanonfjellene. Dette er et ideelt miljø for vindyrking, særlig for økologisk produksjon, med store temperaturforskjeller mellom dag og natt samt tilstrekkelig nedbør.
Chateau Musar
EN TRADISJON FOR
BÆREKRAFTIG VINPRODUKSJON I LIBANON


Bærekraftsarbeid
Vinene familien Hochar produserer er såkalte "naturviner", og familiens filosofi bygger på å la naturen styre, noe som innebærer at de griper inn så lite som mulig i de naturlige prosessene i vinproduksjonen. Château Musar streber etter å oppnå FNs globale mål for bærekraftig utvikling, med særlig fokus på mål 12 – Bærekraftig forbruk og produksjon. Château Musar bærekraftstrategi bygger på fire fokusområder: økologiske vingårder, biologisk mangfold, optimalisert energibruk og redusert avfall.

I arbeidet inngår:
- Økologisk dyrking: Ingen bruk av kjemiske plantevernmidler eller kunstgjødsel, en praksis som har vært fulgt siden 1960-tallet.
- Biologisk mangfold: Bruk av metoder som er skånsomme mot nærliggende økosystemer, inkludert skog, jord og dyreliv.
- Reduksjon av klimagassutslipp: Gjennom håndluking av ugress, og høste for hånd, bruke lette flasker samt solcellepaneler til oppvarming av varmtvann til husholdningsbruk.
- Bærekraftig bruk av naturressurser: Ingen kunstig vanning, med unntak av nyplantede vinstokker, og minimalt vannforbruk gjennom høytrykksspyling.
- Avfallshåndtering: Organisk avfall gjenbrukes, og pakkemateriale gjenbrukes når det er mulig.
- Bevaring av druesorter: Gjenplanting av druesorter som tidligere har forsvunnet i området.

I 2006 ble Château Musar den første vingården i Libanon til å få økologisk sertifisering for sine vingårder. De er sertifisert gjennom IMC (Istituto Mediterraneo di Certificazione),som i dag heter CCPB – et internasjonalt sertifiseringsorgan spesialisert på økologiske produkter. I praksis har Château Musar drevet økologisk produksjon lenge før dette, og filosofien og bærekraftsarbeidet omfatter hele Château Musars vinportefølje.
Til tross for disse ambisiøse bærekraftsmålene står Château Musars overfor store utfordringer. Mangelen på infrastruktur gjør det vanskelig å redusere klimagassutslippene fra energibruken, spesielt når strøm bare er tilgjengelig noen få timer om dagen. Av den grunn må vinhuset bruke dieselgeneratorer for å dekke energibehovet.

Sosial bærekraft
Château Musar legger stor vekt på sosial bærekraft. Vinhuset følger Amfori BSCI sin atferdskodeks, som blant annet omfatter retten til kollektive forhandlinger, organisasjonsfrihet, nulltoleranse for diskriminering og et trygt arbeidsmiljø. De tilbyr også økonomisk støtte til ansatte og deres familier, omfattende helseforsikring, både teoretisk og praktisk opplæring, samt pensjonsordning. Gjennom sitt sterke engasjement og ansvar for miljø og samfunnsansvar, fortsetter Château Musar å være et forbilde i vinindustrien. De viser hvordan tradisjon og innovasjon kan forenes for å skape viner av høyeste kvalitet.
