DU LURER KANSKJE PÅ ...

SPØRSMÅL OG SVAR

Hvorfor ikke emballasje i 100 prosent plantebasert plast?

Kaffeemballasje består av flere lag, blant annet en barriere mot oksygen, som er kaffens verste fiende. Foreløpig er det ingen leverandør som kan fremstille en 100 prosent plantebasert plast som stenger oksygen ute. Vi er fortsatt nødt til å ha fossilbasert plast i emballasjen (EVOH-laget, dvs. barrieren, er fossilbasert plastgranulat). Vi håper at utviklingen går fremover slik at vi snart kan gå over til 100 prosent plantebasert plast.

 

Hvorfor plantebasert plast i emballasjen i stedet for gjenvunnet plast?

Fra et sirkulært synspunkt er det alltid bra å bruke materialer som allerede er i omløp, slik gjenvunnet plast er. Plast har ulik elastisitet og ulike barriere-egenskaper, og enkelte plasttyper er giftige og forbudt i dag. I gjenvunnet plast vet man ikke hvilke plasttyper som inngår, og derfor kan gjenvunnet plast ikke være i direkte kontakt med næringsmidler.

 

Hva består den plantebaserte plasten av?

Den plantebaserte plasten er fremstilt av de vegetabilske oljene rapsolje og solsikkeolje, men til største del av GMO-fritt sukkerrør der man utvinner maksimalt av sukker og etanol. Restfibrene fra sukkerrørene blir til restproduktet Bagasse, som brukes som en naturlig energikilde for å erstatte gass eller fossile energikilder. Bagasse benyttes også som naturgjødsel i jordbruket, og ved overskuddsproduksjon blir det solgt videre.

 

Hvordan sorterer jeg kaffeemballasje på beste måte?

Emballasjematerialet skal fortsatt sorteres som plastemballasje. Selv om laminatet består av 70 prosent plantebasert materiale, har man etterlignet plastmolekyler, noe som gjør at det ikke er biologisk nedbrytbart. I tillegg mangler samfunnet i dag strukturer for å ta hånd om biologisk nedbrytbare plastmaterialer på rett måte.